"A lehetőségek mezején játszom" - Raymond Aron

Kitekintés a világra

Kitekintés a világra

Az afgán kudarc francia szemmel

A következő posztban arra keressük a választ, hogy vajon mi állhat az afgán kudarc mögött

2021. szeptember 23. - Sztenikó Rezső

Miközben az európaiak a nyár végi megérdemelt szabadságukat töltötték és végre sikerült felszabadulniuk az elmúlt majd egy év karanténja alól, addig Afganisztánt alig egy hónap alatt újra hatalmukba kerítették a fundamentalista tálibok, semmissé téve az elmúlt 20 év nyugati megszállása alatt elért eredményeket. Senki nem igazán értette, hogy hogyan omolhatott össze ilyen gyorsan az új afgán kormány, hiszen elvárható lett volna, hogy az amerikaiak és szövetségeseik által ott töltött 20 év alatt sikerült kiépíteni egy stabil kormányt, végrehajtó hatalmat, nem beszélve arról, hogy a szövetségesek jelentős muníciót hagytak hátra az afgán kormányerők számára is. A tálibok azonban alig egy hónap alatt hatalmuk alá hajtották az országot és a vártnál gyorsabban jutottak el és vették be a fővárost, Kabult, ahonnan a nyugatiak és helyi segítőik fejt vesztve menekültek, félvén a tálib megtorlástól.

A kérdés azonban az, hogy vajon mindez miért történhetett meg? Hogyan lehet az, hogy 20 év katonai megszállás és a vele együtt járó demokrácia import szinte alig egy hónap alatt hullik darabokra és válik semmissé. Cédric Bannel egykori francia diplomata szerint, aki ismeri a helyi állapotokat nem érhette meglepetésként, ami történt. Bannel többször járt és élt az országban és egy négykötetes regényfolyamban boncolgatja Afganisztán elmúlt 20 évét. Meglátása szerint az első probléma, hogy az afgán kivonulást szigorúan a szeptember 11-e 20 éves évfordulójához kötötték az amerikaiak, aminek semmilyen katonai relevanciája nincs, de annál több a politikai üzenete. Ez azonban hatalmas baklövés volt Washington részéről. Véleménye szerint azonban már akkor lehetett sejteni, hogy tiszavirág életű lesz az afgán kormány regnálása, amikor az amerikaiak kiürítették a bagrami amerikai légitámaszpontot júliusban. Az egész operáció tudniillik nagyon gyorsan, alig egy éjszakai alatt lezajlott. A gyorsaság már egyértelmű üzenet volt az afgán kormányerők számára: Washingtont ettől kezdve egyáltalán nem érdekli mi fog történni az országban, az egyetlen cél a mihamarabbi csapatkivonás, így semmi támogatást ne várjanak az amerikaiak részéről a jövőben. Az afgán kormányerők rögtön megértették, ez a vég kezdete és fel kell készülni a menekülésre, így már borítékolható volt, hogy kevés ellenállást tanúsítanak a tálibokkal szemben.

A tálibok gyors előre nyomulását segítette azonban az is, hogy az amerikaiak nem akadályozták meg azt, hogy a kormányerők az egész országra „kiterjesszék a hatalmukat” és ezzel teljesen szétaprózzák a katonai erejüket. Ezzel szemben például az oroszok megkövetelték Aszadtól Szíriában, hogy inkább adja fel egy időre az ország nagy részét, koncentrálja az erejét, rendezze a sorait, majd utána vigyen végbe egy nagy horderejű ellentámadást.

kep_2021-09-22_214834.png

Vissza a múltba - Tálibok katonák pózolnak Afganisztánban 2021. augusztusában a Le Figaro fotósa számára 

Bannel szerint azonban a legfőbb okokat mélyebben, a társadalomban és fennálló politikai-közigazgatási rezsimben kell keresni. Így az egyik legfőbb probléma a meglévő politikai és katonai elit mérhetetlen korrupciója volt, mely egészen magas szintekig elért, amely a társadalom nagy része számára elfogadhatatlan volt. Így nem véletlen, hogy senki nem akart meghalni Ghani elnökért és a sleppjéért. Bannel az egész afgán államot, ami 20 évig épült (a nyugatiak asszisztálása mellett), patyomkin államnak nevezi, ahol minden hamis volt és korrupt, csak  a dubai-i, londoni és panamai bankszámlák és rajtuk lévő dollármilliók, melyek kézzelfoghatók. Így nem véletlen, hogy a táliboknak nem okozott gondot a verbuválás, hiszen sorai között számtalan fiatal, sőt egyetemista van, akik a kilátástalanság és a munkanélküliség helyett (zsoldért) inkább tálibokhoz csatlakozott, reményekedve abban, hogy a tálib hatalomátvételt követően nekik is jut valahol, valamilyen állami, közigazgatási vagy épp rendvédelmi pozíció.

A tálib uralom legnagyobb vesztesei azonban nem az egykori rezsim kiszolgálói, miniszterei voltak, hiszen nagy részüknek sikerült elmenekülnie, hanem az a művelt, képzett városi értelmiségi elit, amely az elmúlt 20 év során jelent meg a városokban és hozott létre életképes, sokszor a digitalizáció terén működő, innovatív vállalkozásokat, támogatta a független médiát és nők emancipációját. Ez azonban a tálibok hatalomba kerülésével mind semmivé válik, és ezen elit egy része nyugati kapcsolatok híján elmenekülni sem tud, így várhatóan hallgatásba fognak burkolózni, ha nem éri utol őket a tálib terror.

Fabrice Balanche geográfus szerint, - aki a Lyon 2 Egyetem oktatója és a Washington Institute kutatója - a legfőbb probléma sokkal messzebbre mutat. Állítása szerint a gond, hogy a főbb geopolitikai döntések legyen szó az USA-ról, vagy épp Franciaországról olyan kutatásokon alapulnak, melyek alig-alig tartalmaznak helyi társadalmi és geográfiai kutatásokat. Az amerikaiak (de a szovjetek az 1980-as években szintúgy) a négy fal között készült kutatásokra alapozva próbálták meg elterjeszteni a demokrácia, a jogállam, az emberi jogok eszményét az országban. Nem voltak tisztában a helyi társadalmi értékekkel, normákkal, nem alkalmaztak terepmunkát, holott az ország rendkívül konzervatív beállítottságú, ahol a vallás szerepe meghatározó és maga a társadalom törzsi, etnikai alapon szerveződik, ami még jobban megnehezíti egy központi kormányakarat keresztülvitelét, így megfelelő helyi terepkutatások nélkül nehéz megérteni a helyi viszonyokat. Meglátása szerint egyszerűen nem lehet egy ujjcsentintéssel megváltoztatni egy egész ország mentalitását. Pedig a nyugatiak hittek abban, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi, technológiai arzenál, és a „nyugati zászlókat követő” NGO-k elegek lesznek ahhoz, hogy alapjaiban változtassák meg az országot. Ez azonban tévképzet volt, ugyanis nem voltak tisztában azzal, mi zajlik valójában afgán társadalomban. További hiba, hogy a nyugati döntéshozók rendszerint csak azokkal érintkeznek, akik tudnak angolul ugyanis tőlük nyerik a főbb információkat, az ő Facebook vagy Twitter bejegyzéseiket olvassák, márpedig az ilyen nyugat barát emberek vagy egyáltalán nincsenek tisztában azzal mi zajlik a társadalom mélyebb rétegeiben, vagy csak részben ismerik azt. Nem beszélve arról, hogy a helyi NGO-ban dolgozók is torzítják az elért eredményeket, félvén az esetleges pénzügyi támogatások megvonásától. Mindezek a téves információk előirányozzák a nyugati hatalmak bukását nemcsak Afganisztánban, hanem Szíriában is, de az iraki vagy líbiai helyzet kezelésére sem lehetnek büszkék a nyugati szövetségesek, ahol szinte ugyanazokba a csapdákba estek bele.

Afganisztán jövője sok kérdést vet fel, úgymint, hogy képesek lesznek-e a tálibok hosszabb távon egy stabil kormányt felállítani; vagy mennyire fog visszatérni a 90-es évek tálib terrorállama? Ezekre majd a jövő választ ad. Európa szemszögéből azonban azaz az igazi kérdés, hogy vajon mekkora veszélyt fog jelenteni az új tálib rendszer: egy újabb terrorista fészket jelent-e, mint például az Iszlám Állam megjelenése vagy sem. A Revue Conflit geopolitikai folyóirat mély elemzése szerint a tálibok nem igazán akarják exportálni az ideológiájukat, ami az eddigi terror tevékenységük során is megmutatkozott (lásd a térképet). Céljuk elsősorban az afgán uralmuk megszilárdítása, ami azonban a helyi lakosság számára – főleg, ami a nőket illeti – leginkább terrort fog jelenteni. A folyóirat persze hozzáteszi, hogy az afgán menekültek egy része vélhetően csatlakozhat az Iszlám Államhoz vagy az Al-Káida-hoz, radikalizálódhat, akik így potenciális terrorveszélyt jelentenek, de ők nem a tálibok, hanem más muszlim terrorszervezet nevében hajthatnak végre támadást a jövőben.

talibok_iszlam_allam.jpg

A tálibok, az Iszlám Állam és az Al-Kaidá által végrehajtott merényletek földrajzi megoszlása és a szervezetek által lefedett területek Forrás: Revue Conflit

A tálibok győzelme Afganisztánban és az amerikaiak és szövetségeseik csúfos kivonulása egyértelműen mutatja, hogy az USA elbukta a több, mint 20 éve zajló afgán háborút, és végül csak Oszáma bin Láden győzött, aki elérte célját, ami a 2011-es megölése során talált feljegyzése szerint nem volt más, mint „az amerikai legyőzhetetlenség mítoszának elpusztítása”. A mítosz leomlott, de vajon mi vár Afganisztánra geopolitikai értelemben, és mi maradt meg Amerika hitelességéből? Hamarosan ezen kérdéseknek fogok röviden utána járni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettostukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6216697886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2021.09.24. 09:52:34

A volt gyarmatosito /"civilizator" osztja az eszt, csak eppen mire? Kirugtak Mexikobol, majd Vietnambol, Algeriabol es Marokkobol is...

tapsoljatokatolvajoknak 2021.09.24. 10:38:38

Balfasz amerikaiak, oothon sem tudnak rendet rakni, csak a szarkavaráshoz értenek. Putyin ott forgatja meg őket, ahol akarja, nem beszélve a kínaikról.
Ha nem tolnák ész nélkül - persze hitelből - a pénzt a fegyverkezésbe, már rég csak egy lábjegyzet lenne az USA a történelem margóján. A nagy arcuk persze megvan és valami fura októ vezérelve, még mindig azt hiszik, hogy fel vannak jogosítva arra, hogy mindenkinek megmondják, hogyan kell élni és azt be is kell tartania a megszólított félnek. max. 30 év és Kína + oroszok + India bedarálják őket.

Medgar 2021.09.24. 10:47:24

@Bandibacsi34: A volt gyarmatosító még mindig azokból él..

Örömhernyó 2021.09.24. 11:45:48

A fő gond az, hogy elfelejtették, hogy az afgán talibánokat az amerikaiak pénzelték, képezték ki, fegyverezték fel. Ahogy az al-Kaidát is. Amikor az al-Kaida nyugaton robbantgatott, annak mindig az volt a célja, hogy Amerika vonja ki a csapatait a Közel-Keletről, nem akarták a nyugatot meghódítani. Aztán jött az Iszlám Állam, ami ezerszer vérengzőbb lett, mint a talibán vagy mint az al-Kaida, mert a nyugat képtelen volt időben kivonulni onnan. A nyugati agresszió mindenhol felerősítette a szélsőségeket. Szétverték Szaddám hadseregét Irakban, erre a sok félretolt szunnita katonatiszt, Guantanamoban megkínzott alsóbb szintű al-kaidás létrehozta az Iszlám Államot.
A nyugat jobban tette volna, ha falat épít Európa határaira és brutálisan megszigorítja a bevándorlás feltételeit. Csilliárd dollárokat toltak bele általuk billió dolláros háborúkban szétvert országok újjáépítésébe. Persze ezen is a nyugati politkaiai elithez közeli cégek kerestek sokat.
Mintha Amerikában nem lenne tennivaló: a lakosság jó részének nincs egészségbiztosítása, a diplomaszerzés költsége az egekbe szökött, a hajléktalanság hatalmas probléma, a multicégek nem adóznak, a középosztály elszegényedett. Ezeknek a kérdéseknek a megoldása helyett nyomták a pénzt értelmetlen háborúkba, harmadik világbeli országok újjáépítésébe.

A nyugatiak nem voltak képesek felfogni, hogy a talibán az egy afgán függetlenségi mozgalom, nem valami afgán néptől idegen hatalom, ami túszul ejtette az afgán társadalmat, hanem olyan értékeket képviselő szervezet, ami az idegen gyarmatosítók ellen harcol.
Pont mint annak idején a Viet Minh vagy Castro forradalmárai. És minél durvábban támadják őket, annál szélsőségesebb irányba tolódnak Castro is emiatt lett nemzeti forradlamárból kommunisita, mert átkergette az amerikai agresszor a szovjetek térfelére.

Az a baj, hogy a nyugatiak elhitték Francis Fukuyama hazug szólamait arról, hogy a liberális demokráciánál nincs jobb rendszer és ezt a világon mindenhol be fogják látni, ahol pedig nem, oda tankokkal, cirkáló robotrepülőkkel és dróncsapásokkal kell elvinni az üdvözítő liberalizmust.

Aztán arcon baszta őket a valóság, hogy még a saját NATO szövetséges Törökország se két a liberalizmusból.
Amerika legnagyobb barátja, Szaúd Arábia meg aztán végképp nem.

Szóval a talibán úgy kezeltéky mintha az egy idegen ideológiával túszul ejtette volna Afganisztán lakosságát. Pedig hát a saría elfogadottsága Afganisztánban 99%-os és ezt az amerikai megszállás és a bábkormány regnálása alatt a Pew Research felmérése hozta ki. Az amerikaiak által támogatott afgán bábkormányok se más alapján álltak, mint a saria alapján. Emellett van még a törzsek, klánok szokásjoga. Ezt fogadja el az afgán ember, mást nem.

A nyugatiak nem fogták fel, hogy afgán nép nincs. Van dari/perzsa nyelvű hazara, akiket Irán támogat, van tádzsik, van üzbég meg egy csomó pastho, akik Pakisztán felé húznak, onnan kapnak támogatást. Az amerikaiak által tolt nemzetépítés ezért se működhetett. Nincs nemzet.

Az afgán haderő azonnal eldobta fegyvereit és átállt a tálibok oldalára, holott ötszörös túlerőben voltak a tálibokkal szemben, amerikai fegyverekkel, technikával.
Valójában az afgán hadsereg és politikai elit csak felmarkolta a nyugati támogatásokat, zsebre tette a zsoldot, de ugyanezt tette volna, ha szovjet, orosz, kínai vagy akármilyen más megszálló adott volna neki pénzt. A nyugatiaknak dolgozni Afganisztánban egy jövedelmező meló volt a helyiek számára, de semmi több. Ők maguktól sose csinálták volna azt a munkát, sose építettek volna iskolákat, nem csinálták volna soha, amit az NGO-k csináltak ott, egyszerűen ők maguk is tudták, hogy ez egy ideiglenes jövedelemforrás, addig kell fejni a nyugatiakat, amíg ott vannak.

A nyugat demográfiai válságban van, Afganisztán szegény, de a nők méhe termékeny, ontják magukból gyerekeket, amiket majd a nyugat tart el, mert oda fognak menekülni. Ahogy az afrikaiak is a nyugatra törnek. Új népvándorlás van, a nyugat hanyatlik, anyagi erőforrásai a harmadik világból beözönlő éhes szájakat fogják táplálni.
Ahol a migránsok állampolgárságot kapnak, ott következetesen a szélbalos-szélsőliberális pártokra szavaznak, azok meg egyre több támogatással kenyerezik le a szavazóikat. A kör bezárul, a nyugat elveszti nyugati jellegét, végül megerősödnek az iszlamista pártok, koalícióra lépnek a szélballal, majd átveszik a hatalmat.

steery 2021.09.24. 13:49:06

A cikk írója alapvető tévedésben van. Ami történt, nem kudarc volt, hanem teljes győzelem. Hiszen eleve ez volt a cél: kitalálni egy ellenséget, harcolni ellene, de gondosan nem legyőzni, nehogy vége legyen a háborúnak, ahol nyugodtan lehet gyakorolni a harcot és tesztelni az új haditechnikákat, majd megalkudni az ellenséggel, sok pénzt és fegyvert adni nekik és kivonulni, hogy egy erős ellenség maradjon a területen, aki megakadályozza, hogy a kedves szomszédok elfoglalják azt. Most nincs ott hatalmi vákuum, amibe a pakik vagy az irániak bevonulhatnának, felborítva a hatalmi egyensúlyt. És ami a legfontosabb: a nyugatra irányuló óriási ópium szállítmányok is tovább mehetnek, zavartalanul.

Burgermeister 2021.09.24. 18:13:00

Torzsi tarsadalmat nem lehet demokratizalni, ajtokat bezarni, viszlat jenkik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.24. 20:27:36

Én meg amondó vagyok, hogy tévedés az, hogy ez eleve kudarcra volt ítélve. Nem igaz, hogy egy ország gondolkodásmódja nem tud megváltozni. Mi sem nyereg alatt puhítjuk a húst, valaha mi is törzsi társadalom voltunk. Ellenben ez generációról generációra történik. 20 év az szinte semmi. 20 év alatt tényleg nem változik sok minden. Azt mondom, hogy Afganisztán demokratizálásra sikerülhetett volna, ha valaki veszi a fáradtságot, hogy 100 évre elfoglalja.
Na, igen, de miért ölne bele bárki is 100 évnyi munkát Afganisztánba? Mi van ott, ami indokolja a költségeket? Semmi. Pláne, miért finanszíroznák ezt?
Sokan mondják, hogy Afganisztán nem lehet elfoglalni. A lótüdőt nem. Ha van akarat, el lehet. A sokkal nagyobb Indiát is el tudták foglalni a britek. Csak épp Indiát volt miért megszállni. Afganisztánt nem azért adták fel a megszállók mindig, mert mert annyira jól harcolnak, hanem mert sose próbálták komoly erőkkel elfoglalni. Semmi okuk nem volt rá.

Surko 2021.09.25. 00:50:26

Klassz cikk, jó helyzet elemzés!

“végül csak Oszáma bin Láden győzött”

Igen. Jó meglátás. Sajnos.

Különösen helytálló a leírás a nyugati döntéshozók megdöbbentő ismerethiányáról, és végletekig leegyszerűsített világképükről.

Ez tulajdonképpen valahol sokkal aggasztóbb, mint a tény, hogy Afganisztánban vereséget szenvedett a nyugati világ.
süti beállítások módosítása